Glutenfri äppelpaj med två olika utföranden

Baka glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj med två olika utföranden

Pajdeg:

 2 ½ dl Semper Glutenfri mix
75 g smör, rumsvarmt i små klickar
1 ½ msk socker eller honung
1 äggula, uppvispad

Gör såhär:
1. Arbeta samman ingredienserna med matberedare eller genom att med fingrarna nypa ihop ingredienserna till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform.
3. Låt degen vila kallt i 1 h.
4. Förgrädda pajskalet i 200°C i ca 10min.

Klassisk äppelpaj:
Ingredienser:
6 st äpplen
1,5 dl marmelad
1-2 tsk kanel
½ dl farinsocker
1-2 msk smör

Gör såhär:
1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar.
2. I en stekpanna fräs smör, äpplen och kanel tills äpplena har fått en mer gyllenbrun färg.
3. Fördela äppelkompotten i den pajdegstäckta formen.
4. Sätt ugnen på 175°C.
5. Fördela lite marmelad över kakan, pudra över farinsocker och lite mer smör.
6. Grädda kakan i ugnen i ca 20-25 minuter.

 Äppelpaj med äppelrosor och vaniljfyllning: (mer avancerad)
Fyllning:

Ingredienser:
2 dl röd mjölk
4 äggulor
3 msk socker
2 msk majsmjöl
1 dl grädde

Vaniljsocker efter smak

Gör såhär:
1. Vispa äggulor och socker till en jämn smet.
2. Tillsätt majsmjöl och en liten del av mjölken till smeten. Vispa till en len smet utan klumpar. Tillsätt resten av mjölken och vispa igen.
3. I en kastrull värm upp blandningen och fortsätt att vispa tills blandningen är varm. Ställ smeten åt sidan och tillsätt grädden långsamt. Fortsätt att vispa och fördela blandningen i pajformen.
4. Sätt ugnen på ca 175°C
5. Baka i ugnen i ca 10-15 minuter.

Äppelrosor:
ca 10-12 äpplen
1 dl apelsin, saften
100g smält smör
1 dl socker

 Gör såhär:
1. Skiva äpplena i väldigt tunna skivor.
2. Blanda smält smör, apelsinsaft och socker i en skål.
3.Tillsätt de tunt skivade äpplena i skålen. Låt äppelskivorna vila i smörblandningen tills äpplena har fått en mjuk konsistens.
4. Forma äppelrosorna genom att vira äppelskiva efter äppelskiva runt varandra. Skär av en del av botten för att få en jämn botten för äppelrosorna att stå på.

Tips! För att få äppelrosorna att stå kvar medan du fyller formen med dem. Använd en kniv som kan ligga rakt över formen. Detta är ett bra stöd för att hålla dem på plats. Förflytta kniven allt eftersom du fyller på med rosor i formen.

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfri äppelpaj med två olika utföranden