Glutenfri espressotårta

För dig som älskar choklad i kombination med en fin hint av espresso.

Glutenfri espressotårta

10-12 bitar

3 dl Semper Bovete & Teff mjöl
Semper Pofiber, till att ströa formen
3 ägg
1 1/2 dl fint rörsocker + 1 1/2 dl farinsocker (eller 3 dl strösocker)
2 dl matolja (alt 175 g smält smör)
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2/3 tsk salt
2 dl kaffe, hett

Fyllning:
1 dl farinsocker
3 msk espresso eller starkt kaffe, hett
75 g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g färskost

Glasyr:
150 g ljus choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk smör
1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C.

  2. Gör i ordning en hög springform med löstagbar botten (ca 23 cm). Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten. Smörj och pudra med Pofiber.

  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt matolja och blanda lätt.

  4. Blanda mjölmixen och de torra ingredienserna i en separat bunke.

  5. Sikta ner hälften av mjölblandningen i ägg-och sockersmeten och blanda. Tillsätt sedan kaffet och sikta ned resten av mjölblandningen. Blanda försiktig till en jämn smet.

  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 45 minuter. Prova med sticka, det gör inget om kakan är aningen kletig i mitten. Ställ gärna kakan i kylen så den är helt kall innan fyllningen breds på.

  7. Vänd kakan upp och ned på ett tårtfat och ta bort bakpappret. Dela kakan på mitten i en över- och underdel.

Fyllning:

  1. Lös farinsockret i hett kaffe. Ställ i kylskåp.

  2. Vispa ihop smör, florsocker, kakao och vaniljsocker till en slät smet.

  3. Tillsätt kaffe- och sockerblandningen, lite i taget och vispa till en slät smet.

  4. Tillsätt kall färskost och vispa till en slät, fluffig smet. Låt stå kallt en stund.

  5. Fördela krämen på underdelen. Lägg på överdelen och ställ tårtan kallt, gärna i frys, ca 30 minuter.

Glasyr:

  1. Hacka ljus choklad.

  2. Koka upp vispgrädde. Tag kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Vispa tills chokladen är smält och smeten har tjocknat.

  3. Tillsätt smör och vispa. Ställ kallt, ca 10 minuter.

  4. Fördela den kalla glasyren över den kylda tårtan. Låt sedan tårtan stelna i kylskåp. 

Tips! Tårtan kan frysas och sedan tinas upp i kyl, ca 5 timmar.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfri espressotårta