Glutenfri mocha & black bean cake

Svarta bönor ger moussen en krämig konsistens. Kombinationen med kaffe och choklad är oslagbar! Går att göra laktos- och mjölkfri.

Glutenfri mocha & black bean cake

10-12 bitar

Havrebotten:
2 dl Semper Havregryn
10 färska dadlar, urkärnade
1 1/2 dl kokos, riven
1/2–1 msk kakao
1/2 krm salt
1–1 1/2 msk kokosolja

Valfritt:
1/2–1 msk kakao

Mocha & black bean mousse:
125 g mörk choklad
3/4 dl espresso eller starkt kaffe, hett
230 g färdigkokta ekologiska svarta bönor i tetra, utan spad
60 g färska dadlar (ca 6 st), urkärnade
1 dl yoghurt alt sojabaserad yoghurt
2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
1/2 krm cayennepeppar (valfri)

Valfri topping:
skivade jordgubbar, kakao nibs, hackade kaffebönor

Gör så här:

Botten:

  1. Mixa dadlar, riven kokos, kakaopulver och salt i en matberedare.

  2. Tillsätt kokosolja och havregryn. Mixa.

  3. Fördela i en 22 cm form med löstagbar kant. Ställ kallt i frys eller kylskåp och börja med fyllningen.

Mousse:

  1. Dela chokladen i mindre bitar i en kastrull och tillsätt het espresso. Värm försiktigt vid behov. Vispa till en tjock massa och låt svalna.

  2. Mixa bönor, urkärnade dadlar, yoghurt, vanilj och eventuellt cayennepeppar i några minuter. För bästa resultat, använd gärna höghastighetsmixer.

  3. Tillsätt chokladsmeten och fortsätt mixa tills blandningen blir en slät mousse.

  4. Fördela moussen på havrebotten och låt stelna frysen minst 1 timme.

  5. Ta ut tårtan ca 30 minuter före servering. Garnera med färska skivade jordgubbar, kakao nibs, eller några grovhackade kaffebönor.

Tips! Dubbla receptet på moussen om du vill ha en högre tårta.

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfri mocha & black bean cake