Glutenfria kanelbullar
Recept glutenfria kanelbullar

Recept på glutenfria bullar.

Glutenfria kanelbullar

Här kommer vårt bästa recept på glutenfria kanelbullar som gör varje fikastund lite bättre.

16-20 st

1 paket Semper mix, Lågprotein Mix eller Fin Mix
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk 
1 pkt jäst (50 g)
¾ dl socker (ca 70 g)
1 ägg (kan ersättas med 0,5 dl vätska)
3 krm salt

Fyllning: 75 g smör, ¾ dl socker, 3 tsk kanel.
Tips: Riv ett äpple grovt eller tärna till kanelfyllningen. Alt fyllning 1 dl kesella och 4-5 msk sylt
Pensling: ägg, pärlsocker

Gör så här:

  1. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli ljummet, ca 37 grader C. Häll upp i en bunke och rör ut jästen i degspadet. 

  2. Tillsätt socker, ägg och salt. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i degblandare eller elvisp med degkrok. Låt sedan jäsa övertäckt i 20-30 min.

  3. Gör iordning fyllningen: rör ihop rumsvarmt fett med socker och kanel (eller vanilj som alternativ till kanel). 

  4. Arbeta degen med slev så den lossar från bunken och en del av luften går ur degen. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt (vik några gånger). 

  5. Dela degen i två och platta ut och kavla till en avlång kaka ca 20x30 cm. Degen ska inte vara tunn.

  6. Bred försiktigt och jämnt ut halva fyllningen över degkakan. 

  7. Rulla ihop och skär/ dela upp i ca 2,5-3 cm tjocka skivor. För med stekspade över till en plåt med bakplåtspapper eller bullformar. Det gör inget om bullarna ser lite oformliga ut nu, det ordnar sig vid jäsning och gräddning.

  8. Jäs övertäckt ca 20-30 min till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  9. Grädda i 250 grader ca 6-8 min (tiden gäller utan varmluftsugn). 

  10. Låt svalna på galler under en duk.

TIPS: Går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro, men godast nybakade!

 

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfria kanelbullar