Glutenfria lussekatter

Recept på lussebullar, saffransbröd och lussekatter.

Glutenfria lussekatter

Receptet ger ca 10-12 lussekatter

1pkt Mix eller FinMix

125g smör

2 ½ dl mjölk (kan ökas till 2 ¾ dl för Finmix )

3msk pofiber

2krm salt

1ägg

1dl socker

1dl russin

1pkt saffran

1pkt färsk jäst för söta degar

Gör så här:

  • Smält smöret. Sätt till mjölk och 3 msk pofiber.  När vätskan är fingervarm sätts jästen till. Blanda om.

Tips! Väg gärna upp mjölken, 2 ½  dl = 250g.
Tips! Pofiber ger saftigare bullar. Vid bakning utan pofiber måste mängden mjölk minskas till ca 2 dl för en sats (2 ¼ dl för FinMix).

  • Mät upp och blanda om de torra ingredienserna i en bunke;
    mjölmix (spara 2matskedar till utbakning), socker, salt, saffran och russin.
  • Vispa ägget lätt, spara ca en matsked till pensling och sätt till ägget till mjöl blandningen.
  • Sätt till vätskan (mjölken, smör, jäst, pofiber) till mjöl blandningen.
  • Arbeta samman till en slät deg med degblandare eller elvisp med krok. Utan maskin måste degen arbetas ihop ordentligt med händerna.  

Tips! Ägget kan ersättas med en knapp ½ dl mjölk

  • Ställ degen att vila ca 10 minuter då den behöver tjockna.
  • Arbeta loss degen från bunken och pudra över lite mjöl.  Arbeta degen på lätt mjölat bakbord genom att vika den några gånger. Forma till en tjock rulle och dela upp i 10-12 bitar som arbetas till önskad form.

Tips! Försök att använda så lite mjöl som möjligt. Skulle mer mjöl behövas kan lite majsstärkelse eller potatismjöl användas på bakbordet.

  • Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min.
  • Pensla med ägg uppvispat i lite vatten eller bara med vatten.
  • Grädda ca10-12min mitt i ugnen i 220grader (gäller vid vanlig ugn).
  • Låt svalna några minuter under bakduk. 

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfria lussekatter