Glutenfria lussekatter

Recept på lussebullar, saffransbröd och lussekatter.

Glutenfria lussekatter

Ett klassiskt recept på lussebullar, saffransbröd eller lussekatter! Tillsätt mandelmassa så får du extra saftiga lussebullar.

ca 16 st

1 pkt Semper Mix eller Lågprotein Mix
100 g smör
1 1/2 dl vatten till Semper Mix eller valfri mjölk till Lågprotein Mix
1 ägg
1 dl socker
1 dl russin
1 pkt saffran (1/2 g)
1 pkt jäst (50 g)
eventuellt mandelmassa i små bitar

Garnering: pärlsocker, russin

Gör så här:

  1. Smält smör i kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsatt vatten eller valfri mjölk så att blandningen blir ljummen.

  2. Knäck ägget i en separat skål och vispa lätt. Spara någon matsked av ägget till pensling.

  3. Tillsätt ägg, socker, russin, saffran, jäst och degvätskan till skålen och blanda.

  4. Tillsätt mjölmixen i omgångar (spara ca ½ dl mjölmix till utbakning). Blanda till en slät deg med elvisp med degkrokar eller degblandare, ca 2 minuter. Låt degen vila, ca 15 minuter.

  5. Pudra degen med mjöl och arbeta den på ett lätt mjölat bakbord. Vik degen flera gånger så den blir fastare att jobba med. Tips! Använd degskrapa om degen är kladdig. 

  6. Forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck in russin och ev. små bitar av mandelmassa i lussekatterna.

  7. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 35-45 minuter. Sätt ugnen på ca 225°C.

  8. Pensla med uppvispat ägg (1 msk ägg + 1 msk vatten) och toppa med pärlsocker.

  9. Grädda tills bullarna får fin färg, ca 10–12 minuter.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfria lussekatter