Glutenfritt bönbröd

Ett härligt matigt bröd, fullproppat med nyttiga frön, bönor, katrinplommon och kryddor.

Glutenfritt bönbröd

1 bröd

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl
25 g jäst
2 dl solrosfrön, hela
2 dl linfrön, hela
1 dl bovete, helt
1 burk färdigkokta svarta bönor i lag (380 g brutto)
200 g torkade katrinplommon
5 dl yoghurt eller mjölkfritt alternativ
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl olja
2 msk kakao
2 tsk anis, mald
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk kummin, mald

Topping: Semper Havregryn

Obs! Helt bovete, solrosfrö och linfrö kan innehålla spår av gluten!

Gör så här:

  1. Mät upp frön och bovete i en skål och tillsätt vätskan från paketet med de kokta bönorna. Blanda.

  2. Kontrollera att plommonen är fria från kärnor. Mixa katrinplommon med avrunna bönor och jästen till en fin massa i matberedare.

  3. Lägg samtliga ingredienser (inkl. salt) i matberedaren och blanda i minst 3 minuter. För sedan över smeten till en 2 l form med ett ark bakpapper som täcker botten och långsidor. Jämna till degen. Toppa med lite havre och klappa in i degen så att den fastnar.

  4. Låt degen jäsa i 30–40 minuter. Sätt ugnen på 175°C efter halva tiden. Baka sedan i ca 1 ½–2 timmar. Brödet bör vara minst 98°C i mitten.

  5. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler med en bakduk i minst 4 timmar.

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfritt bönbröd