Glutenfritt vörtbröd

Ett saftigt och härligt kryddigt bröd som doftar jul, men smakar lika gott året om.

2 st2 h
Inga röster än
0 Röster

Ingredienser

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl 
1/2 pkt jäst för söta degar (25 g) 
4 1/2 dl vatten

1 1/2 tsk salt 
4 krm kryddnejlika, mald
1 1/2 tsk pomeransskal, mald 
2 tsk ingefära, mald
1/2 dl rapsolja

1 dl mörk sirap

1 dl russin

Gör såhär

  1. Rör ut jäst i vattnet. Blanda i salt, kryddor, olja och sirap.


  2. Tillsätt mjölet och arbeta till jämn och smidig deg, gärna i degblandare, ca 3 minuter. 

  3. Blanda in russin i degen. 

  4. Häll smeten i två smorda brödformar 
(2 x 1 l). Jämna till degen med en sked eller degskrapa doppad i matolja. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ca 60-75 minuter. Sätt ugnen på 220°C. 

  5. Grädda nertill i ugnen tills skorpan fått 
fin färg, ca 30–35 minuter.

  6. Stjälp upp brödet på galler. Låt svalna inlindat i bakplåtspapper eller bakduk, minst ett par timmar. 

Hem / Recept / Glutenfritt vörtbröd