Glutenfritt vörtbröd

Kryddigt recept på glutenfritt vörtbröd.

Glutenfritt vörtbröd

Gott och juligt recept på glutenfritt vörtbröd! Ett saftigt och härligt kryddigt bröd som doftar jul, men smakar lika gott året om.

2 formar

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl
1/2 pkt jäst för söta degar (25 g)
4 1/2 dl vatten

1 1/2 tsk salt
4 krm kryddnejlika, mald
1 1/2 tsk pomeransskal, mald
2 tsk ingefära, mald
1/2 dl rapsolja

1 dl mörk sirap

1 dl russin

Gör såhär:

  1. Rör ut jäst i vattnet. Blanda i salt, kryddor, olja och sirap.


  2. Tillsätt mjölet och arbeta till jämn och smidig deg, gärna i degblandare, ca 3 minuter. 

  3. Blanda in russin i degen. 

  4. Häll smeten i två smorda brödformar 
(2 x 1 l). Jämna till degen med en sked eller degskrapa doppad i matolja. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ca 60-75 minuter. Sätt ugnen på 220°C. 

  5. Grädda nertill i ugnen tills skorpan fått 
fin färg, ca 30–35 minuter.

  6. Stjälp upp brödet på galler. Låt svalna inlindat i bakplåtspapper eller bakduk, minst ett par timmar. 

Dela på Facebook Dela på Twitter
Hem / Recept / Glutenfritt vörtbröd